BWC- Centar za promatranje ptica Nijemci, skriveni zeleni biser Spačvanske šume

Na inicijalni poziv za posjet "Centra za promatranje ptica Nijemci"
nove turističke destinacije, odazvalo se nas desetak iz turističkog sektora, koji smo se vratili oduševljeni viđenim i doživljenim.


U cilju da se iskoriste prirodni potencijali područja općine Nijemci, a naglasak stavi na suživot čovjeka i prirode te na održivi razvoj, u Općini Nijemci osmislili su i završili projekt Centar za promatranje ptica Nijemci, koji je uspješno provodila Dušanka Miščević, voditeljica projekta.
 
Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1.222.904,95 eura, u kojoj EU sufinanciranje iznosi 81,75%. 
Cilj projekta je doprinijeti rastu i razvoju turizma i otvaranju novih radnih mjesta u Općini Nijemci i Vukovarsko - srijemskoj županiji, a sama provedba projekta traje još do 5. prosinca ove godine.

Pozvani da se pridružimo završnoj konferenciji u novom Pastoralnom centru župe, gdje se ujedno nalazi i Zavičajni muzej Luka Natali, voditeljica i ostali dionici projekta, predstavili su nam novu turističku destinaciju i neke od aktivnosti projekta, kao što su, izgradnja pristupne ceste između centra Nijemaca i Sopotca, opremanje Centra, povezivanje bicikilističke staze Srijem, arboretum, solarne panele i dječije igralište.

Projekt Centar za promatranje ptica Nijemci, nastavak je projekta E.R.S.P.A., koji je financiran Phare 2006 programom.

S bajkovitim pogledom na pejzaž kao rukom oslikan, provozali smo se biciklima duž izgrađene i odlično obilježene panoramske staze, te nastavili put brodom Sveta Katarina po rijeci Bosut, raju za ornitologe, gdje se može promatrati oko 37 vrsta leptira i stotinjak vrsta ptica, među kojima su crna roda, orao, veliki vranac, gak, žuta čaplja, bijela čapljica, čaplja danguba, štekavac, crna lunja, kukuvija, sivi ćuk, vodomar, bregunica...
 

Kako smo pristigli na destinaciju kada se obilježava najvažnija svečanost vina - Martinje, tako su nas svi sudionici projekta, direktor turističke zajednice Martin Božanović i načelnik općine Nijemci Ivica Klem, dočekali na način, kako to samo rade Slavonci. S vinom i tamburašima! Ok, ok i rakijom...


Hrana koja se temeljila na lokalnoj ponudi, bila je sam vrh ove priče. Namirnice iz okolnog kraja, upotpunile su naše jelovnike tih dana, a i sami smo se potrudili pripremiti neke od proizvoda, kao što su čvarci, kobasice, krafne i slično. Ovdje bih zapravo mogla reći da je bio naglasak na okusu klasične slavonske kuhinje i tradicijske "Srijemske svinjokolje".
 

Tehnički, nismo se puno naradili, jer nas je sve dočekalo pripremljeno, ali tradicionalna "Srijemska svinjokolja" u malom, u tom turističkom odredištu, možemo reći da je bio već i dovoljan razlog za bijeg u Nijemce, kako bi uvidjeli da moderan način života nije otjerao bogatu tradiciju.

 
Uz svinjokoljski ražanj, išli su i popratni stihovi, "samo malo tražim za moj ražanj, da se mogu pravit važan"...
 
          U večernjim satima održana je i srijemska večera,  na kojoj su posluženi spremljeni specijaliteti toga dana.


Nazvala bih Nijemce - "zelenim smaragdom", savršenim mjestom za obiteljski bijeg, druženje s prijateljima, organizirane team buildinge, kampiranje, te razne druge sadržaje gdje je sama priroda netaknuta a mjesto oživljeno.

Bijeg od gradske vreve i svakodnevne žurbe, na poseban i prisan način, gdje smo doživjeli prirodu, običaje, kulturu, te bogatu kuhinju uz srdačnu gostoljubljivost, bila je dobitna kombinacija za zaboraviti brige te udahnuti svjež i čist zrak, kažu, ovih posljednih sunčanih dana u godini.


             Dani su nam prebrzo proletjeli, tako da već nestrpljivo iščekujemo proljeće...
Idemo svi u Srijem!
 
Više na:
 
Hotel Spačva

Primjedbe