10. obljetnica VinDela - međunarodnog salona vina i delikatesa



Pod šarenim plaštom šuma Pohorja, sportska dvorana Centra Draš pretvorila u mali organoleptički raj i spoj vinsko-gastronomske izvrsnosti, uz priliku za druženje s mnogobrojnim sladokuscima i međunarodnim kreatorima okusa na jednom mjestu. 

Najstarija vinova loza u Sloveniji

U organizaciji Udruge G.E.T. iz Zagreba, desetak novinara krenulo je put Maribora. Prva zdravica pjenušcem održala se ispred najstarije vinove loze - Stare trte, koja se udomaćila u Sloveniji još za vrijeme Kelta i Rimljana. Tu u starom djelu Maribora, žametna črnina (autohtona slovenska sorta) i danas raste na južnom djelu jednokatne zgrade iz 16. stoljeća. Sa svojih 119 grozdova daje oko 70 kilograma uroda, a mi je nismo kušali niti ovaj put, jer se ta mala količina vina pakira u boce (poznatog umjetnika Oskara Kogoja) kao dragocjeni protokolarni dar. Nakon njezinog obilaska nekoliko godina za redom, bila bi prikladna baš ova pjesmica ..."ostala si uvijek ista, jedina loza na putu tom"...

 dr. Aleš Gačnik, etnolog i profesor i Dejan Baier, direktor festival
Salon VinDel i njegovi počeci

Krenuli smo dalje put Centra Draš u podnožje Pohorja na jubilarni salon vina i delikatesa, gdje su nas dočekali mnogobrojni izlagači, direktor festivala i prelijepe vinske kraljice - ponos slovenskih vinskih regija, gradova, vinara i Slovenije.

Nakon uvodne dobrodošlice organizatora i direktora festivala, Dejana Baiera, pozdravio nas je i dr. Aleš Gačnik, etnolog i profesor na Univerzi na Primorskem iz Portoroža, koji aktivno prati ovaj festival od samih početaka, koji nas je uveo u priču nastanka ove značajne manifestacije koja obilježava svoju desetu godinu postojanja.

"U Sloveniji se vinski praznici i manifestacije održavaju na dva načina i za njih upotrebljavamo dva naziva - vinski FESTIVALI i vinski SALONI. Razliku među njima čini marketinški koncept i prostorni ambijent, pa se tako FESTIVALI održavaju u šatorima, raznim mjesnim središtima, centrima itd., dok se SALONI održavaju u povijesnim ambijentima, gradovima, dvorcima te u značajnijim hotelima. 

Priča VinDela započela je inovativnim konceptom Dejana Baiera 2000. godine osnivanjem vizionarske institucije - Zavoda SloVino, čiji je naglasak bio na priredbe, usmjeravanje, edukaciju i razvoj kulture hrane i pića. Temeljna projektna područja djelovanja bila su: Prvi slovenski vinski portal - SloVino.com, eksluzivni vinski događaji - TOP 30, ŠPargelj vina (vino i šparoge), Wineday (petak kao dan za vino u urbanim središtima), međunarodna promocija slovenskih vina, dvojezična publikacija Slovenian Wine News, sommelieri preporučuju, sommelier selekcija, odjel vinskog HoReCa marketinga, prodaja vinske galanterije Vin.si, SloVino Sommelier Club i još mnogo toga. Na osnovi tog koncepta, 2008. godine bio je organiziran prvi Salon VinDel koji se temeljio na međunarodnoj mreži partnera i međunarodnom predstavljanju. 

Salon Vindel ovih deset godina postojanja broji sve više izlagača i gostiju, čak i za vrijeme najgore recesije. Prošle godine manifestacija se preselila iz Hotela Habakuk u Hotel Draš, s čime je VinDel postao sve više festivalski i sve manje salonski, kako je bila izvorna ideja organizatora. Tim potezom dobio je na još više na svojem značaju s nesmetanom komunikacijom između izlagača i posjetitelja za okruglim stolovima. Ovaj festival osim što je inovativan i prepoznatljiv po svojim čašama za vino, ulaznicama u obliku narukvica umjesto žigosanja, projekcije vinara na velikim platnima u dvorani, je i manifestacija koja je uvela koncept zajedničkog predstavljanja hrane i vina u jednom (istom) prostoru. 

Osim ovog kompleksnog festivala, koji je vrlo značajan za sve vinske regije Slovenije, organizatori su se odlučili na novi festivalski iskorak imena Rose code te će u suradnji s fakultetom organizirati prvi festival ružičastih vina i botanike - Rose 2 (Rosé & Roses), koji će se održati od 11. do 13. svibnja 2018. godine u mjestu ruža - Portorožu" - istaknuo je dr. Aleš Gačnik.

Foto: Silvija Munda

Vinske obljetnice i arhivske kapljice

Na ovom, kako ga zovu - najokusnijem danu godine, među poznatim vinogradarima i vinskim podrumima kao što su Vinska klet Marof, Šekoranja, Dolc 1834, hiša vin Emino, Doppler, Istenič, Prinčič, Movia, Puklavec, Reja vina, vina Božič, Sirk, Trošt, Colja, Ščurek, Gaube, Metlika, Prus i mnogi drugi, bile se i Radgonske gorice koje su proslavile 40 godina postojanja zlatne i srebrne Radgonske penine, nama prepoznatljive etikete na mnogobrojim policama supermarketa koju s veseljem kupujemo i pijemo pri obilježavanju malih i velikih životnih trenutaka.

Foto: Dejan Baier

Osim Radgone, svojim atributima očarala je i Pullus - Vinska klet Ptuj radionicom arhivskih vina 1971:1983, koja je zasjala svojom romantičnom, jesenskom paletom tamno zlatne boje. Ptujska klet brižno čuva i slavi i svoje stoljetno vino s brežuljaka Haloze iz 1917. godine - imena Zlata trta, koje je spomenik Slovenske vinske kulture, čiju je tržišnu vrijednost nemoguće procijeniti, pa tako tih stotinjak butelja nećete pronaći u prodaji.

Foto: Silvija Munda

Uz brojne slovenske proizvođače vina i hrane, svake se godine na VinDelu nađe i pokoji hrvatski proizvođač. Nadamo se da će ih, s vremenom, biti sve više, a ove godine predstavili su se: Tartufi Zigante, voćna vina Raak, Korlat (Badel 1862) te Vina Vuglec u organizaciji udruge Vinske Brbončice. 


Harmoniju vina različitih boja i okusa pratio je i široki izbor delikatesa, koje su ove godine mogli bi reći bile u premium izdanju, pa smo tako kušali razne namaze, paštete, kobasice, marmelade, bezglutenske krušne proizvode, gibanice, rajčice, ručno rađene čokolade, pršut, balzamične octeve, ulja, začine, ribe, salame od divljači i još puno slasnih delicija, a za ona najizbirljivija nepca bilo je tu i različitih slavljeničkih vrsti torta.


Što nam više treba?


Za šećer na kraju i potpuni doživljaj pobrinula se staklarna Rogaška 1665., iznimno cijenjena u svijetu kao proizvođač najkvalitetnijih proizvoda od stakla, čije smo suvenire s gravurama po našim željama ponijeli u svoje domove, kao sjećanje na ovaj sjajan jubilej - VinDel 2017.

Bravo za organizatore!

Vidimo se KO PRIŠEL BO MESEC MAJ... 

****
Katalog izlagača pogledajte ovdje: https://issuu.com/slovino/docs/vindel2017katalog



Tekst: Željka Balja


Primjedbe